TÜRKTED’İN YENİ KURULAN GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’NDAN BEKLENTİLERİ
Tarım ve Köyişleri Bakanlığını yeniden yapılandırmak amacıyla 8 Haziran 2011 Tarihli ve 27958 Sayılı Resmî Gazete yayımlanan 639 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye göre adı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) olan bu yeni bakanlığın tüm tarım sektörü için hayırlı olması en başta gelen temennimizdir. GTHB bünyesinde kurulacak olan yeni genel müdürlükler, başkanlıklar ve diğer birimleri düzenleyen ikincil mevzuatın henüz yayımlanmamış olması nedeniyle GTHB’nin yeni yapılanması ve işlevi hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapabilmek için bir süre daha beklemek gerekmektedir.
Devamı
TÜRKİYE IV. TOHUMCULUK KONGRESİ SAMSUN’DA YAPILDI
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen Türkiye IV. Tohumculuk Kongresi 14 – 17 Haziran 2011 tarihlerinde Samsun’da gerçekleştirildi. Kongrenin birinci gününde TÜRKTED Genel Sekreteri Dr. Müfit Engiz tarafından “Türkiye Tohumculuk Sektörü ve Türkiye Tohumculuk Endüstrisinde TÜRKTED’ in Yeri ve Önemi” başlıklı bir sunum yapıldı. 16 Haziran 2011 tarihinde de Derneğimizin Başkan Yardımcısı Fahri Harmanşah tarafından “Türkiye’nin Makarnalık (Durum) Buğday Üretimi ve Kalite Sorunları” konulu bir bildiri sunuldu.
(Kongre Kitaplarına erişmek için buraya tıklayın)
ATA TOHUMCULUĞUN HUBUBAT TOHUMLUĞU TESİSİ POLATLI'DA AÇILDI
Özel sektöre ait Türkiye'nin en büyük hububat tohumluğu tesisi Ankara'nın Polatlı ilçesinde düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tesisin açılış törenine, TÜGEM Genel Müdürü Ali Karaca, TİGEM Genel Müdürü Halis Bilden’in yanı sıra kamu ve özel sektör temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. 1993 yılından kurulan ve 2002 yılından beri de TÜRKTED üyesi olan Ata Tohumculuk İşletmeleri Sanayii ve Ticaret A.Ş. tarafından hizmete açılan tesiste, saatte 20 ton hububat tohumluğu hazırlanacak ve 17 bin ton ürün depolanabilecek.
Devamı
TÜBİTAK 1007 PROGRAMI 2011 YILI
2. DÖNEM BAŞVURU TARİHİ AÇIKLANDI
2011 yılı 2.dönem proje başvurularının 05 Ağustos 2011 tarihi saat:17.00’ye kadar elden veya posta yoluyla TAGEM’e ulaştırılması gerekmektedir. Aşağıda istenilen bilgi ve belgelerde herhangi bir eksiklik olması ve belirtilen tarihten sonra TAGEM’e iletilmesi durumunda başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. Başvuruda kullanılacak öneri formu ve yardımcı belgeler aşağıda belirtilmiştir.


1- Resmi Başvuru Yazısı
2- I. Aşama Proje Öneri Formu
3- Proje Tanıtım Formu
4- I. Aşama Proje Öneri Formu ve Proje Tanıtım Formunun yer aldığı CD
'TARIM VE İNSAN' KONULU FOTOĞRAF YARIŞMASINA BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen 'tarım ve insan' konulu 3. Ulusal Fotoğraf Yarışması'na başvurular devam ediyor. Başvuru süresi 22 Temmuz'da sona eriyor.
3. Ulusal Fotoğraf Yarışması’nda fotoğraflar, 5 ayrı kategoride görücüye çıkacak. Teması 'tarım ve insan' olan yarışmaya katılmak isteyenler en az 1, en fazla 5 fotoğrafla başvuruda bulunabilecek. Her türlü tarımsal faaliyetler , hayvancılık, toprak, su ürünleri, gıda ve muhafazası, tarım ürünlerinin işlenmesi, çiftçi, köy ve köylüyle ilgili görselleri içeren fotoğraflar, birbirinden önemli jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek. Birinciliğe değer görülen fotoğraf sahibini ise yarışma sonunda 4 bin liralık para ödülü bekliyor. Ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan yüzlerce fotoğraf yılın farklı zamanlarında Türkiye’yi dolaşacak ve sergilerde vatandaşlarla buluşacak. Yarışmada Coşkun Aral, Ozan Sağdıç, Mehmet Arslan Güven gibi fotoğrafçılık alanında önemli isimler jüri üyeleri arasında yer alıyor. Başvuru şartlarıyla ilgili detaylı bilginin www.tarimyayin.gov.tr adresinden öğrenilebilir.
 
DÜNYA TOHUMCULUĞUNDAN HABERLER
ESA: AVRUPA İTHALAT BAĞIMLILIĞINI SONUNDA KABUL ETTİ!
AB Komisyonu, kaynak azlığı ve tarım ürünü fiyatlarındaki artış baskısından kaçınmak için, yem ithalatında geçerli olacak biçimde düşük düzey GDO’lara izin veren düzenlemeyi benimsiyor.
Devamı
GIPB YENİ E-EĞİTİM PROGRAMINI DUYURDU
“Bitki Islahı Kapasitesinin Arttırılması için Küresel Ortaklık Girişimi”, "Bitki Genetik Kaynaklarının Verimli Kullanımı için Ön-Islah" adındaki yeni bir
“e-eğitim” programını duyurdu.
Devamı
USDA FEDERAL TOHUM YASASINI DEĞİŞTİRİYOR!
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı Tarımsal Pazarlama Servisi, Federal Tohum Yasası (FSA) uygulamalarını değiştirdi.
Devamı
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN ANAHTARI BİYOTEKNOLOJİ!
Çiftçi Kooperatifleri Ulusal Konseyi Başkanı ve CEO’su Charles Conner, Washington’daki Kırsal Gelişim, Araştırma, Biyoteknoloji ve Dış İlişkiler Tarım Altkomitesi temsilcilerine, Amerika’da biyoteknoloji kullanılarak elde edilen biyoteknolojik (biyotek) ürünlerinin kullanılması ile birlikte, çiftçilerin dünyanın her yanında artan gıda, yem ve lif talebini karşılayabildiklerini açıkladı.
Devamı
BİTKİ ISLAHÇILARI GENOMİK DİZİLİMİ KULLANACAK
Cornell Üniversitesi araştırmacıları, Bill & Melinda Gates Vakfı’ndan sağlanan 3 milyon dolarlık bağışla Afrika, Asya ve Latin Amerika’daki risk bölgelerinde bulunan küçük çiftçilere yardım için genombilimi kullanacaklar. Araştırmacılar, üretim artışı için uzun vadeli en iyi çözümlerden birinin, küçük toprak sahibi çiftçilerin üretmekte oldukları ürün türlerini ıslah etmek olduğunu belirtiyorlar. Araştırmacılar, mısır ve buğday türlerindeki gelişim oranını iki üç kat arttırmak için en gelişmiş bitki ıslahı metodu olarak da bilinen genomik seleksiyon yöntemini kullanacaklar. Bu araştırma, genomik seleksiyonun etkisini ölçme açısından bugüne kadar yapılan en büyük ölçekli testi olacak (haberin tamamı için buraya tıklayın).
ÇİN “GM BUĞDAY”DA İLERLEME KAYDEDİYOR
Çin, kuraklığa dayanıklı buğdayın geliştirilmesinde büyük ilerleme kaydediyor. Bu durum, Shijiazhuang Tarımsal Bilimler Akademisi’nin Ulusal GM (genetiği değiştirilmiş) Buğday Pilot Deneme ve Tecrübe Merkezinde düzenlenen, Çin’in ana programı “Abiosis’e (yetersiz beslenme) Dayanıklı GM Buğdayı Yeni Tür Gelişimi” konulu ortak toplantısı esnasında katılımcı uzmanlar tarafından dile getirildi. Tarım Bakanlığı, Çin Tarım Akademisi ve Çin Bilimler Akademisi’nden altmış katılımcı, toplantıda yer aldı. Programın bilim şefi Youzhi Ma, “Programın başlangıcından bu yana, iki yılda kuraklığa dayanıklı birçok GM buğday türü geliştirildi. Transformasyon için kullanılan genler soya ve buğdaydan klonlandı ve tüm bu genler bizim fikri mülkiyetimizdir” dedi (detaylı bilgi için buraya tıklayın).
BUĞDAY PATOJENİ GENOM DİZİLİMİNDE YENİ BULUŞLAR
ABD Tarım Bakanlığına rehberlik eden bilim insanlarının oluşturduğu bir konsorsiyum, “septoria tritici blotch” olarak da bilinen ve buğdayda önemli oranda verim azalmasına sebep olan hastalığının etmeni olan patojen genomunu buldular. PLoS Genetics dergisinde yayımlanan araştırma, bu hastalığı kontrol edebilmek için yeni stratejilere öncülük edebilir. Hastalığa sebep olan patojen, Mycosphaerella graminicola, belirti göstermediği safhasında canlı bitkiden besin alıyor ve bitkinin doğal bağışıklığını zayıflatıyor.
(haberin ayrıntıları için buraya tıklayın)
Tematik Medya