YURT İÇİNDE TOHUM ISLAHI ÇALIŞMASI YAPAN TÜRKTED ÜYESİ 35 FİRMAYA
“11 MAYIS DÜNYA ISLAHÇILAR GÜNÜ”NDE ONUR PLAKETİ VERİLDİ
Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED), 11 Mayıs Dünya Islahçılar Günü’nde, Antalya Dedeman Otel’de bir panel ve plaket töreni düzenledi. Türkiye’de bitki ıslahının dünü, bugünü ve geleceğinin tartışıldığı Panel’in sonunda, yurt içinde ıslah çalışması yaparak Türkiye tohumculuk sektörüne ve Türk tarımına yaptıkları önemli katkılardan dolayı TÜRKTED üyelerine Onur Plaketi takdim edildi. TÜRKTED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özbuğday’ın açılış konuşmasıyla başlayan ve sektör temsilcilerinden oluşan yaklaşık 60 kişinin katıldığı Panel’e, TKB Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Bozkurt, Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin ve ilgili diğer bürokratlar da iştirak ederek onurlandırdılar.
Devamı
BİSAB’IN BİNDE ÜÇLÜK KOMİSYON TALEBİ YENİ TARTIŞMALARI GÜNDEME GETİRDİ!
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) tarafından 13 Mayıs 2011 tarihinde üyelerine gönderilen komisyon kesintisi talebiyle ilgili yazı yeni tartışmaların başlamasına neden olmuştur. Söz konusu yazıda, 5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu’nda alt birliklerin gelir ve giderlerini düzenleyen 24. Maddesinin (b) bendinde belirtilen, “Üyelerin tohumculukla ilgili ürün, mal ve hizmet satışlarından binde üç oranında kesilecek komisyon” ifadesine atıf yapılarak söz konusu komisyonunun sadece “ıslahçı hakkı” kapsamında elde edilecek gelirle sınırlı olmadığı, bitki ıslahı faaliyeti sonucunda ortaya çıkan çeşitlerden elde edilen tüm gelirlerin de bu kapsamda değerlendirilmesinin gerektiği belirtilmektedir. Kanun’un sadece lafzına bakılmak suretiyle, hukuki mütalaadan yoksun ve tamamıyla zorlamayla ortaya atılan bu görüşe dayanarak, Tohumculuk Kanunu’nun yanlış yorumlanıp uygulanmasından kaynaklanan bu belirsizlik ve keşmekeş nedeniyle sadece TÜRKTED üyesi tohum ıslahı yapan firmalar değil sektöre mensup diğer birçok tohumcu kuruluşun da mağduriyeti söz konusudur.
Devamı
TARLA GÜNLERİ FUARI ADANA’DA YAPILDI
Türkiye'nin ilk açık alan uygulamalı tarım fuarı olan Alman Tarım Birliği (DLG) - Önder Çiftçi Projesi (ÖÇP) Tarla Günleri Fuarı 05 – 08 Mayıs 2011 tarihleri arasında, Adana'nın Gerdan köyünde açıldı. DLG ve ÖÇP'nin ortaklaşa kurduğu DLG Fuarcılık tarafından düzenlenen ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin desteklediği fuara TÜRKTED Üyesi şirketler de (Agromar, Agrova, Bayer, KWS, Maro, May-Agro, Özbuğday, Progen, Syngenta, Tasaco, Tat, Toros, Ulusoy) katıldı.
Devamı
2011 YILI OECD TOHUMCULUK TOPLANTISI İSTANBUL’DA YAPILDI
2011 Yılı OECD Tohumculuk Toplantısı 09 – 13 Mayıs tarihleri arasında Holiday Inn İstanbul City Hotel’de gerçekleştirildi. Teknik çalışma grubu toplantılarına ve Yıllık Toplantıya 40 ülkeden toplam 90 kişi katılım sağladı. Ayrıca ESA, FAO, AOSA, ISF, ISTA, EC, APSA gibi tohumculukla ilgili uluslararası kuruluşlar da katıldı.
Devamı
HALSER SERGİSİNE KATILAN TÜRKTED ve ÜYELERİ BAYRAMPAŞA HALİ'NDE TÜRKİYE TOHUMCULUK SEKTÖRÜNÜ TEMSİL ETTİ!
Türkiye yaş meyve ve sebze sektörü, 12-14 Mayıs 2011 tarihlerinde Bayrampaşa Toptancı Hali’nde düzenlenen İstanbul Yaş Meyve Sebze Pazarı, Üretim Girdileri, Paketleme, Lojistik, İhracat, Hal Sergisi’nde (HALSER) bir araya geldi. Sebze tohumculuğunda faaliyet gösteren TÜRKTED üyesi 10 firmanın (AG Tohum, Antalya Tarım, Hazera Tohum, İstanbul Tarım, May-Agro, Multi Tarım, Nuhnems, Rito Tohumculuk, Sygenta Türkiye ve Yüksel Tohumculuk) yer aldığı bu etkinlikte açılan TÜRKTED standı da katılımcılar tarafından ziyaret edildi.
Bayrampaşa Hali’nde düzenlenen açılış töreninde konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, bu buluşmanın çok önemli olduğunu dile getirerek, bu sergi ile tarım sektörünün en önde gelen oyuncularının İstanbul'da olduğunu bildirdi. Geçen yıl Türkiye'de 26 milyon ton sebze ile 16 milyon ton meyvenin üretildiğini dile getiren Yalçıntaş, "Türkiye'de yıldız sektörler var, otomobil tekstil gibi, ama mutlaka ve mutlaka, gerekli destekler verilerek tarım sektörü yıldız sektörler arasına girmelidir" dedi.
Devamı
TÜRKİYE IV. TOHUMCULUK KONGRESİ 14 - 17 HAZİRAN 2011’DE SAMSUN’DA
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen ve destekleyen kuruluşlar arasında TÜRKTED’in de yer aldığı Türkiye IV. Tohumculuk Kongresi 14 – 17 Haziran 2011 tarihlerinde Samsun’da gerçekleştirilecek. Kongre’nin birinci gününde TÜRKTED Genel Sekreteri Dr. Müfit Engiz tarafından “Türkiye Tohumculuk Sektörü ve Türkiye Tohumculuk Endüstrisinde TÜRKTED’in Yeri ve Önemi” başlıklı bir sunum yapılacak. 16 Haziran 2011 tarihinde de Derneğimizin Başkan Yardımcısı Fahri Harmanşah tarafından “Türkiye’nin Makarnalık (Durum) Buğday Üretimi ve Kalite Sorunları” konulu bir bildiri sunulacaktır.
Devamı
 
DÜNYA TOHUMCULUĞUNDAN HABERLER
DÜNYA TOHUMCULARI BELFAST’TA BULUŞTU
ISF (Uluslararası Tohumculuk Federasyonu) tarafından her yıl farklı bir ülkede düzenlenen Dünya Tohumculuk Kongresi 30 Mayıs - 01 Haziran 2011 tarihleri arasında Belfast’ta yapıldı.
Devamı
PIONEER HI-BREED'İN BAŞKANI PAUL E. SCHICKLER: “GDO'LU TOHUM KONUSUNDA TÜRK YETKİLİLERLE SÜREKLİ GÖRÜŞÜYORUZ”
Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) tartışmalarında hiç ortaya çıkmayan uluslararası tohum devlerinden biri olan Pioneer Hi-Breed'in Başkanı Paul E. Schickler, "Biz insanların düşüncelerini değiştiremeyiz. Tek yapabildiğimiz hükümetlerle, sivil toplum örgütleri ve akademik çevrelerle görüşüp bu teknolojinin ne kadar güvenli olduğunu anlatmak. Bunu hep yaptık ve hala da yapıyoruz" dedi (haberin devamı için tıklayın).
DUPONT VE BIOTIQUE ŞİRKETLERİ BİRLEŞTİ
DuPont Pioneer Hi-Bred Şirketi ile Biotique Sistemleri Şirketi, küresel anlamda tarım ürünlerinin genetik keşfini hızlandırmak için araştırma işbirliğine gitme konusunda anlaştılar (haberin devamı için buraya tıklayın).
BİLİM İNSANLARI BİTKİLERİN KÖK HÜCRELERİNİ ARAŞTIRIYOR!
Texas AgriLife Araştırma Enstitüsü bilim adamlarından ve Texas A & M Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü profesörlerinden Xiuren Zhang’a göre; bitkilerdeki kök hücrelerinin kontrolü üzerine yapılan bir araştırma, bitkilere nasıl daha fazla meyve, tohum ve yaprak üretimi yaptırılabileceğinin öğrenilmesine öncülük edebileceğini gösterdi (haberin devamı için buraya tıklayın).
UKRAYNA GDO’LAR KONUSUNDAKİ SORUMLULUĞUNU GÜÇLENDİRİYOR!
Ukrayna Hükümeti GDO’ların üretimi, test edilmesi, taşınması ve kullanımı konusundaki Devlet Biyogüvenlik Sistemini değiştiren bir yasa tasarısını onayladı. Yasa tasarısı Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlandı ve 11 Mayıs 2011’de onaylandı. Değişiklikler, GDO içeren ya da bunlardan elde edilen ürünlerin izlenebilirliği için bir mekanizma da sağlıyor (daha fazla bilgi için buraya tıklayın).
SYNGENTA YENİ BİR TOHUM KAPLAMA TEKNİĞİ BAŞLATIYOR
Syngenta Şirketi, “Vibrance” adında, etkin maddesi sedaxane olan fungisit özellikte yeni bir tohum kaplama maddesini piyasaya duyurdu. Tohum işleme pazarı için özel olarak geliştirilen Vibrance, toprak ve havada taşınan hastalıkların yanı sıra tohum enfeksiyonuna karşı da bitkileri koruyor. Bu maddenin aynı zamanda bütün bitki kök sisteminin korunmasında da etkili olduğu bildiriliyor (daha fazla bilgi için buraya tıklayın).
BİLİM İNSANLARI TOHUMLARIN GENETİK AĞ ŞEBEKESİNİ ORTAYA ÇIKARDI
Bir tohumun çimlenmesi için en uygun zamana karar vermesi konusunda bitkiye yardımcı olan genetik “ağ şebekesi” bilim insanlarınca ilk kez ortaya kondu. İngiltere Nottingham Üniversitesi'nde çalışan bitki biyologları, çimlenmeyi kontrol eden söz konusu mekanizmanın, bitki yaşam döngüsünde çiçeklenme evresinin ne zaman başlayacağına ilişkin bir diğer önemli karardan da sorumlu olduğunu keşfettiler (haberin devamı için buraya tıklayın).
EFSA GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ BİTKİLERİN RİSK DEĞERLENDİRME KILAVUZUNU GÜNCELLEDİ
Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), genetiği değiştirilmiş bitkilerden elde edilen gıda ve yemin risk değerlendirmesi için güncellenmiş bir kılavuz yayınladı. Bu doküman, daha önceki EFSA Kılavuzunun kapsamını genişletmekte ve alerjenite değerlendirilmesi ile GD’li bitkilerle karşılaştırma yapılan “karşılaştırıcı” bitkinin seçimi gibi alanlarda en yeni bilimsel gelişmeleri yansıtmaktadır. Güncellenen Kılavuz aynı zamanda GD’li bitkilerin risk değerlendirmesini daha fazla güçlendirmek için yeni bir istatistik metodolojisi de kurmaktadır (daha fazla bilgi için buraya tıklayın).
TARIM ABD EKONOMİSİNE ÖNEMLİ KATKILAR YAPIYOR
Tarım ve Uygulamalı Ekonomi Derneği online dergisinin son sayısında yayınlanan bir makaleye göre; tarımsal ticaret, 280,5 milyar dolarlık üretim ve 2009 yılında 1,6 milyon kişiye sağlanan istihdam ile Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinin hem tarım sektörüne hem de tarım dışı sektörlerine önemli katkılar sağlıyor (haberin devamı ve ayrıntılar için buraya tıklayın).
Tematik Medya