TÜRKTED ISLAHÇILAR GÜNÜ PANELİ 11 MAYIS 2011’DE ANTALYA’DA YAPILIYOR!
TÜRKTED 11 Mayıs Dünya Islahçılar Günü münasebetiyle, bu tarihte Antalya Dedeman Otel’de bir panel düzenleyecektir. Ayrıca Panel kapsamında, yurt içinde ıslah çalışması yaparak Türkiye Tohumculuk Sektörüne ve Türk Tarımına yaptıkları önemli katkılardan dolayı TÜRKTED Üyelerine Onur Plaketi takdim edilecektir.
Devamı
DERNEĞİMİZİN KURUCULARINDAN VE TOHUMCULUK SEKTÖRÜNÜN DUAYENLERİNDEN SAYGIDEĞER
İNSAN AHMET GÖNEN’İ KAYBETTİK
TÜRKTED adı altında kurulan derneğin kurucularından olan Sayın Ahmet GÖNEN, kuruluşundan itibaren uzun yıllar yönetim kurulu üyeliği yapmıştır. Tohumculuk sektörünün liberalleşmesi yönünde ve mevcut diğer problemlerinin çözülmesi yönünde sürdürülen çabalarda hep ön saflarda görev yapmıştır.
Devamı
AR-GE ÇALIŞMALARINI SÜRDÜREN PROGEN, 05–08 MAYIS TARİHLERİ ARASINDA ADANA TARLA GÜNLERİ’NDE
“Önce Tohum Öncü Tohum” sloganıyla kaliteli ve yüksek verimli tohum çeşitleri konusunda Ar-Ge çalışmalarını sürdüren ProGen, tarla bitkileri çeşitleriyle 05 – 08 Mayıs tarihleri arasında Adana Tarla Günleri’nde çiftçi dostları ile buluşuyor.
Devamı
TOHUM’UN 2. SAYISI ÇIKTI!
TÜRKTED’in Yayın Organı olan TOHUM Dergisinin ikinci sayısı okuyucusuyla buluşuyor. Üç ayda bir yayımlanan derginin bu sayısında da tohumculuk sektörünü ilgilendiren birbirinden önemli konu ve konuklar yer almakta.
Devamı
2011 YILI OECD TOHUMCULUK TOPLANTISI
09 – 13 MAYIS’TA İSTANBUL’DA YAPILIYOR
ISF delegasyonu olarak Derneğimiz temsilcilerinin de katılacağı Yıllık OECD Tohumculuk Konulu 2011 Toplantısı 09 – 13 Mayıs tarihleri arasında Holiday Inn Istanbul City Hotel’de gerçekleştirilecek.
Devamı
YAŞ MEYVE SEBZE SEKTÖRÜ, BAYRAMPAŞA HALİ'NDE BULUŞUYOR!
Türkiye yaş meyve ve sebze sektörü, 12-14 Mayıs 2011 tarihlerinde Bayrampaşa Toptancı Hali’nde düzenlenecek olan HALSER İstanbul Yaş Meyve Sebze Pazarı, Üretim Girdileri, Paketleme, Lojistik, İhracat, Hal Sergisi çatısı altında bir araya gelecek. Özellikle sebze tohumculuğunda faaliyet gösteren birçok TÜRKTED üyesinin katıldığı bu sergide TÜRKTED standı da açılacaktır.
Devamı
ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ TOHUMCULUĞUMUZ ALARM VERİYOR!
Çayır Mera ve Yem Bitkisi (ÇMYB) tohumculuğu konusunda ilgili Çalışma Grubu tarafından yapılan değerlendirmede, bu sektörün hayvancılık ile olan yakın ilişkisi ve iki sektörün birbirine olan etkisi ön plana çıkmıştır. ÇMYB tohumları değerlendirmesinin ilk bölümünde yıllara göre üretim, ithalat ve ihracat rakamları üzerinden gidilmiştir.
Devamı
TOHUMCULUK HİZMETLERİ UYGULAMA TALİMATI YAYIMLANDI
Tohum Sertifikasyonu, Fidan/Fide, Tohumluk İthalatı ve Yetkilendirme ile ilgili uygulamaların yer aldığı “Tohumculuk Hizmetleri Uygulama Talimatı (2011/02)” Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak yayımlanmıştır (Talimatın tamamı için tıklayın).
Devamı
TÜRKTED “BİTKİ BİYOÇEŞİTLİLİĞİ BİYOTEKNOLOJİK TANI MERKEZ LABORATUVARI” ALT YAPI PROJESİNİ DESTEKLİYOR
Ülkemizin tarımsal biyoteknoloji konusundaki ihtiyaçları doğrultusunda yürütülen çalışmalara, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde gerçekleştirilen biyoteknolojik çalışmaların entegre edilerek ülke bitkisel biyoçeşitliliğine katkıda bulunacak “Bitki Biyoçeşitliliği Biyoteknolojik Tanı Merkez Laboratuvarı” altyapısının oluşturulmasını amaçlayan Proje TÜRKTED tarafından da desteklenmektedir.
Devamı
TÜBİTAK M A M’DA 2. BİYOTEKNOLOJİ EĞİTİMİ BAŞLADI!
TÜRKTED ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü (GMBE) tarafından ortaklaşa düzenlenen ileri düzeyde ve uygulamalı olarak gerçekleştirilecek “2. Biyoteknoloji Eğitimi” 02 Mayıs 2011 tarihinde Marmara Araştırma Merkezinin Gebze Kampüsünde başlamıştır.
Devamı
 
DÜNYA TOHUMCULUĞUNDAN HABERLER
ÇİN HÜKÜMETİ DAHA GÜÇLÜ BİR TOHUM SEKTÖRÜ İÇİN YENİ KURALLAR GETİRDİ!
Çin Devlet Konseyi Bakanlar Kurulu, yerli tahıl üretimini artırmak amacıyla modern bir tohum endüstrisinin daha hızlı gelişimi için 18 Nisan’da sektöre çağrı yaparak yeni kurallar yayınladı. Hükümet bildirisinde, parçalanmış ve nispeten gelişmemiş olan tohumculuk sektörünün tarımsal sanayinin sürdürülebilir gelişimini engellediği ifade edildi.
Devamı
MAKEDONYA UPOV SÖZLEŞMESİNİ KABUL ETTİ
Makedonya Cumhuriyeti, UPOV’a (Uluslararası Yeni Bitki Çeşitlerini Koruma Birliği Sözleşmesi) dahil olduğunu ve Birliğin 69ncu üyesi olacağını duyurdu. UPOV Sözleşmenin amacı, açıkça tanımlanmış bir dizi ilke temelinde yetiştiricilere fikri mülkiyet hakkını vererek yeni bitki çeşitlerinin geliştirilmesini teşvik etmektir.
Devamı
2011 ISF DÜNYA TOHUMCULUK KONGRESİNE REKOR KATILIM BEKLENİYOR!
Bu yılki ISF (Uluslararası Tohumculuk Federasyonu) tarafından 30 Mayıs - 1 Haziran tarihleri arasında Belfast’ta düzenlenecek 2011 Yılı Dünya Tohumculuk Kongresi’ne katılım için yapılan kayıtlar tüm beklentileri aşarak rekora doğru gidiyor. Küresel tohum endüstrisi için adeta bir gereklilik anlamına gelen Kongre’ye yaklaşık 1400 kişinin katılması tahmin edilmektedir. Nisan Ayı sonu itibariyle ülkemizden 11 temsilci Kongre’ye katılım için kayıt yaptırmıştır.
Devamı
DTÖ’YE GÖRE UPOV SÖZLEŞMESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI GEREKİYOR!
Cenevre’de Quaker Birleşmiş Milletler Ofisi tarafından yapılan yeni bir çalışmada, küresel tarımsal araştırma üzerinde çok büyük etkiye sahip olan UPOV’da (Uluslararası Yeni Bitki Çeşitlerini Koruma Birliği Sözleşmesi) değişiklik yapılmasını önerildi. Ayrıca, Dünya Ticaret Örgütü üyeleri gıda için özel standartların ticarete etkisini de tartıştılar.
Devamı
AVRUPA ÇİM ve YEM BİTKİLERİ TOHUM PAZARINDAKİ SATIŞLAR GİDEREK ARTIYOR!
Avrupa çim ve yem bitkileri tohum şirketleri 2010 yılında yurtiçi ve ihracat pazarlarında büyük miktarlarda yem bitkisi ve çim tohumu satışıyla oldukça iyi bir sezon yaşadılar. Çim tohumu toptan fiyatları 2011 baharı için de güçlü artışlar göstermiştir. 2009/10 sezonundaki satışlar ile karşılaştırıldığında, toplam satışlar önemli ölçüde artmıştır. 2011 yılı hasadının 145.000 ton olması beklenmektedir.
Devamı
HASTALIK ETMENİ TESPİTİNDE YENİ PCR TEKNİKLERİ GELİŞTİRİLDİ
ABD Tarım Bakanlığı araştırmacıları tarafından tasarlanan yeni bir yöntemle bitkilerde hastalık yapan organizmalar PCR (Polimeraz zincir tepkimesi) yöntemlerle saptanabiliyor. PCR temelli testler bitki hastalıklarının tanısında önemli araçlar olmakla birlikte, söz konusu testin bitkide hastalık etmeni olarak tanımlanan genetik parmak izi elde etmedeki yeterliliği, bitki üzerindeki hücrelerin asgari miktarına bağlıdır.
Devamı
BAYER VE KEYGENE YAĞLI TOHUMLARDA İŞBİRLİĞİNE GİDİYOR
Bayer CropScience ve KeyGene, yeni kolza çeşitleri geliştirmek amacıyla aralarında özel bir “özellik anlaşması” yaptı. Her iki şirket bu anlaşma vasıtasıyla ürün geliştirebilmek için yeni özellikler oluşturmak amacıyla protoplast teknoloji ve hedeflenmiş moleküler mutasyon alanlarındaki uzmanlık ve deneyimlerini birleştirecekler. Söz konusu işbirliği ilk aşamada yeni kolza çeşitleri için yenilikçi özellikler geliştirmek üzere KeyGen şirketinin yeni ve tescilli KeyBase yönteminin kullanılması üzerinde odaklanacak.
Devamı
MONSANTO VE ATLAS VENTURE ÇOK YILLIK İŞBİRLİĞİNE GİTTİ
Monsanto ile Atlas Venture Şirketleri, ilk evre yaşam bilimi teknoloji şirketlerindeki yatırım fırsatlarını araştırmak için çok yıllık işbirliği yaptılar. Anlaşma kapsamında, tarımdaki teknoloji odaklı bazı alanlarda olası stratejik yatırımları tanımlamak ve desteklemek ayrıca genomikler, informatikler ve biyoloji dahil Monsanto’nun ilgi alanlarını ve potansiyel gelişim imkanlarını tamamlamak için her iki şirket birlikte çalışacaklar.
Devamı
Tematik Medya