TOHUMCULUK ENDÜSTRİSİ PROGRAMI BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Çeyrek yüzyılı aşkın bir süreden beri ülkemiz tohumculuk sektörü için birçok önemli çalışmanın öncüsü olan Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED), paydaşlarının tohumculuk endüstrisine küresel gözle bakabilmesini sağlamak amacıyla “küresel gelecek - küresel birliktelik” sloganıyla yola çıkarak öncülük ettiği Tohumculuk Endüstrisi Programı Antalya’da başarıyla tamamlandı.
Devamı
TOHUMLAR RENKLENDİ, TERCİH PEMBE OLDU!
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eftal Düzyaman ile öğrencisi Nazan Ergi renklendirilmiş tohumlarda hangi rengin nihai kullanıcı tarafından daha çok beğenildiğini araştıran bir anket yaptı. Tohumlarda hangi rengin albeniyi daha çok arttırdığını belirlemek amacıyla yapılan bu araştırma ilaç firmalarının tohumlar üzerinde kullandıkları renklere olan bakış açılarını etkileyecek. Sonuç olarak yıllardır kullanılan pembe rengin tercih sırasında başta yer aldığı ve yeşil rengin de onu takip ettiği görüldü. Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.
KIRSAL KALKINMA İÇİN DESTEKLEMEYE DEVAM!
Tarım sektörüne bu yıl 7,3 milyar liralık destek verecek olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kırsal kalkınma yatırımlarına hibe desteğini de sürdürecek. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında küçük ve orta ölçekli işletmeler 2015'e kadar desteklenmeye devam edilecek. Gerçek kişi başvurularında 150, tüzel kişi başvurularında ise 600 bin liralık proje tutarının yarısı hibe veriliyor. Tarım sektörüne 2012 yılında toplam 7,3 milyar liralık destek sağlayacak olan bakanlık, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'na devam edecek. Haberin devamı için buraya tıklayınız.
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNİN 2012 HEDEFLERİ
Tarım Kredi Kooperatifleri 2012 yılı hedeflerini açıkladı. Kuruluş, bu yıl çiftçiye 4,5 milyar lira kredi imkanı sağlayacak. Tarım Kredi Kooperatifleri, 2002 yılında çiftçiye verdiği 302 milyon liralık kredinin 2011 yılında rekor bir artışla 3 milyar 900 milyon liraya ulaştığını, 2012 yılında çiftçiye 1 milyon 600 bin ton kimyevi gübre ile 700 bin ton karma hayvan yemi verileceğini, yıl içinde yine 180 bin ton sertifikalı tohumluk ile 250 milyon litre akaryakıtın çiftçinin ihtiyacı için ayrıldığını açıkladı. Çiftçinin tarım aletleri konusunda da destekleneceği, öte yandan Tarım Kredi Kooperatiflerinin kefilsiz ve ipoteksiz kredi uygulamasına da başladığı belirtildi. Haberin devamı için buraya tıklayınız.
 
DÜNYA TOHUMCULUĞUNDAN HABERLER
DOMATESTE OLGUNLAŞMA İÇİN MOLEKÜLER ZAMAN ÖLÇERİ
Cold Spring Harbor Laboratuvarı'nda (CSHL) yapılan yeni bir araştırma, çiçeklenme (çiçek kümelenmesi) yapan dalların sayısını belirleyen moleküler bir zaman ölçer ya da “olgunlaşma saati” de denen bir araç kullanılarak meyve veriminde bir artış sağlanabileceğini göstermiştir. Haberin devamı için buraya tıklayın.
TOHUM KAPLAMA PAZARININ DEĞERİ 2016’YA KADAR 3,5 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK
MarketsandMarkets tarafından yayımlanan “Tohum İşlemede (kaplama) Pazar Trendleri ve Küresel Tahminler (2011–2016)” başlıklı yeni bir pazar araştırma raporunda, bitki koruma pazarının en hızlı büyüyen kesiminin küresel tohum kaplama pazarı olduğu açıklandı. 2010 yılı sonunda 2,25 milyar dolara ulaşan küresel tohum işleme pazar değerinin 2011–2016 döneminde yüzde 13,5’lik bir artışla 3,43 milyar dolara yükselmesi öngörülüyor. Ayrıntılı bilgi için buraya tıklayın.
GENETİK GELİŞİM SÜRECİNİ HIZLANDIRAN YENİ ARAÇLAR
Tohumculuk endüstrisini destekleyen laboratuar temelli yeni faaliyetler iş yükünün hafifletilmesine yardımcı oluyor. Genomiklerin kullanılması ve moleküler işaretlemenin yanı sıra hem tahıl hem de sebze türlerindeki genetik gelişimin hızlanmasına yardımcı olan diğer yeni araçlar yardımıyla geleneksel ve uzmanlaşmış hizmetler sağlayan laboratuvar temelli iş patlamasından tohumculuk endüstrisinin yararlanma oranı giderek artıyor. Haberin ayrıntısı için buraya tıklayın.
LİSANS SAĞLAYICILARDAN KRİTİK SORULARA CEVAPLAR
Seed World Dergisi, lisanslama konusunda genetik materyal sağlayıcısı üç önemli kuruluşun temsilcilerine şu soruları yöneltti: 1- Önümüzdeki yıllarda sizi en fazla heyecanlandıran agronomik vasıflar ve/veya genetik karakterler nelerdir? Niçin bunlar önemlidir? 2- Bugünün rekabetçi ortamında daha iyi bir duruma gelmeleri için bağımsız tohumculuk şirketlerine neler tavsiye edersiniz? 3- Önümüzdeki dönemde üstün vasıf ve genetik başarılar pazarındaki lisans anlaşmalarında ne gibi değişiklikler olacaktır? buraya tıklayın.
GELECEĞİ KESTİREBİLMEK!
Hava koşulları ve iş dünyasını yoğun şekilde etkileyen teknoloji kullanımındaki artış gibi bilinmezlerle dolu olan Kuzey Amerika’daki ürün pazarları dikkate alındığında, hayatlarını devam ettirebilmek için perakendeciler ve tohum firmaları değişim trendlerine ayak uydurmak zorunda kalıyorlar ve en yeni yöntemlerle üreticilere ulaşmaya çabalıyorlar. Geleceğe yönelik öngörü ve kestirimlerde bulunmak için çabalayan deneyimli tohum şirketleri öncelikle çok yıllı bir planlamaya ihtiyaç duyulduğunu ve iletişim teknolojisinden azami faydalanılması gerektiğini örnekleriyle açıklıyorlar. buraya tıklayın.
Tematik Medya