TOHUM İTHALATI, TOPLAM İTHALATIN BİNDE BİRİDİR!

18 Haziran 2017, 12:28

TOHUM İTHALATI, TOPLAM İTHALATIN BİNDE BİRİDİR!

Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Yönetim Kurulu Hakkı Şafak Ses, en kötü yılda bile toplam tohumluk tedariğinin yüzde 90'dan fazlasının, yerli üretimle sağlandığını söyledi.

Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı, tohum ithalatının, tarımsal ithalatın yüzde 2'si, toplam ithalatın ise binde biri olduğunu söyledi. Ses, düzenlediği basın toplantısında, tohumun hayatın başlangıcı olduğunu kaydederek, tohumun bir toplumun gıda güvencesinin "olmazsa olmaz"ı ve başlı başına bir teknoloji olduğunu anlattı. Türkiye tohumculuğu hakkında verilen bilgilerin ya yanlış ya da eksik ifadelerle yanıltmaya yönelik olarak, gündeme gelmek ve gündem değiştirmek gibi amaçlara hizmet ettiğini savunan Ses, hızla büyümekte olan tohumculuk sektöründeki gelişmeleri görmezden gelerek, yeterince ciddi inceleme yapmadan, varını yoğunu bu sektöre adamış tohumcuların, "hamasete dayalı siyaset yapma" algısı uğruna ekmeğiyle oynanmasını, emeğin hiçe sayılmasını kendilerine saygısızlık olarak gördüklerini kaydetti. Ses, 2003 yılında 172 bin 400 ton tohumluğun üretildiğini, bunun 16 bin tonunun ihraç edilerek 21,4 milyon dolar gelir elde edildiğini, aynı yıl 16 bin 300 ton tohum ithal edilerek, 71,3 milyon dolar ödendiğini söyledi. 2009 yılına gelindiğinde üretimin yüzde 100'den fazla artarak 385 bin tona ulaştığını, bunun 21 bin 816 tonunun ihraç edilerek 70,7 milyon dolar gelir elde edildiğini, buna karşılık 30 bin 267 ton tohum ithalatına da 158,4 milyon dolar ödendiğini anlatan Ses, ithalatın toplam tohumluk üretimindeki payının 2003'de yüzde 9'dan 2009'da yüzde 7,9'a gerilediğini ifade etti.

Ses, "Yani en kötü yılda bile tohumluk tedariğinin yüzde 90'dan fazlası yerli üretimle sağlanmıştır. Şimdi vicdan sahibi insanlara soruyorum. Bu oran dışa bağımlılık mıdır?" dedi. Üzerinde en çok spekülasyon yapılan domates tohumluğuna bakıldığında, 2009 yılı itibariyle piyasada dağıtılan ve serada kullanılan hibrit domates tohumluğu miktarının yaklaşık yüzde 35'inin yerli şirketler tarafından geliştirilen yerli çeşitlerle karşılanır hale geldiğini belirten Ses, açık tarlada yetiştirilen domates tohumluğunun ise yüzde 60'a yakınının yerli firmalar tarafından üretilen yerli çeşitlerle karşılandığını kaydetti. Ses, biberde yüzde 80'den fazlasının, hıyarda ise yüzde 55'den fazlasının yerli çeşitlerle karşılandığını söyledi. Ayaş-Beypazarı-Nallıhan-Çubuk-Yenikent ilçeleri bölgesinde yetiştirilen domateslerin tohumlarının tamamının ithal olduğu iddiasının ise aslı olmayan, temelsiz bir iddia olduğunu belirten Ses, bu bölge için yerli firmalar tarafından geliştirilen çeşitlerin pazar payının yüzde 70 seviyelerinde olduğunu ifade etti
(AA).
  Tematik Medya