YURT İÇİNDE TOHUM ISLAHI ÇALIŞMASI YAPAN TÜRKTED ÜYESİ 35 FİRMAYA “11 MAYIS DÜNYA ISLAHÇILAR GÜNÜ”NDE ONUR PLAKETİ VERİLDİ

18 Haziran 2017, 12:28

 
YURT İÇİNDE TOHUM ISLAHI ÇALIŞMASI YAPAN TÜRKTED ÜYESİ 35 FİRMAYA “11 MAYIS DÜNYA ISLAHÇILAR GÜNÜ”NDE ONUR PLAKETİ VERİLDİ

Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED), 11 Mayıs Dünya Islahçılar Günü’nde, Antalya Dedeman Otel’de bir panel ve plaket töreni düzenledi.
 


Türkiye’de bitki ıslahının dünü, bugünü ve geleceğinin tartışıldığı Panel’in sonunda, yurt içinde ıslah çalışması yaparak Türkiye tohumculuk sektörüne ve Türk tarımına yaptıkları önemli katkılardan dolayı TÜRKTED üyelerine Onur Plaketi takdim edildi. TÜRKTED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özbuğday’ın açılış konuşmasıyla başlayan ve sektör temsilcilerinden oluşan yaklaşık 60 kişinin katıldığı Panel’e, TKB Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Bozkurt, Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin ve ilgili diğer bürokratlar da iştirak ederek onurlandırdılar.

Ali Özbuğday, dünyada yaşanan gelişmelerin tarım ve tarıma dayalı sanayilerin önemini ortaya koyduğunu söyledi. Ülkelerin tarımsal kalkınmalarının temel ekseninde tohum ve tohumculuk politikalarının yer aldığını kaydeden Özbuğday, "Türkiye'de son yıllarda benimsenmeye başlanan sektörde küçük ve çok sayıda yerel işletmelerin yoğun rekabetine dayanan politika, son derece yanlış bir tercihtir. Çünkü bu sistem ıslahçılık aşamasına yeni ulaşmakta olan tohum sektörünün hızını ciddi anlamda kesecektir ve küresel rekabette ülkemiz geri kalabilecektir" dedi.

Tohum ıslah faaliyetlerinde temel unsurun geniş bir gen havuzunun kullanımı olduğuna işaret eden Özbuğday, Türkiye'de 2000'li yılların başında kurulan gen bankalarının son derece bürokratik, fakir ve hizmetten uzak olduğunu vurguladı. "Bugün pek çok yerli ıslahçı firma uluslararası gen bankalarından bedelsiz materyal temin etme imkânına sahip iken, ülkemiz gen bankalarından materyal temin etmek yerli kurumsal ıslahçılar için bile neredeyse imkânsızdır" diyen Özbuğday, Amerika ve Avrupa'daki gen bankalarının ise sadece yerel firmalara değil tüm insanlığa hizmet eder konumda olduğunu dile getirdi.

TÜRKTED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özbuğday, ileri düzeyde tohumculuk ıslah ve Ar-Ge programlarını üstlenebilecek düzeyde eleman yetiştirmek üzere üniversitelerin eğitim ve öğretim yapılarını dünyadaki gelişmelere paralel kurgulaması gerektiğini söyledi. Özbuğday, önümüzdeki 5 yıl içinde dünya genelindeki tohum pazar büyüklüğünün 47 milyar dolara çıkmasının beklendiğini belirterek, Türkiye'nin ise 550-600 milyon dolar ile bu pazar içinde yer alabileceğini kaydetti.

Panelde konuşan Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Bozkurt ise, 2004 yılından itibaren tohum ıslahı konusunda önemli gelişmeler yaşandığını ifade etti. Tohumculuk konusunda bütün ülkeleri ziyaret ettiklerini belirten Bozkurt, hiçbirinin Türkiye'deki potansiyele sahip olmadığına vurgu yaptı (Daha fazla bilgi için tıklayın).

  Tematik Medya