ESA: AVRUPA İTHALAT BAĞIMLILIĞINI SONUNDA KABUL ETTİ!

18 Haziran 2017, 12:28

ESA: AVRUPA İTHALAT BAĞIMLILIĞINI SONUNDA KABUL ETTİ!

AB Komisyonu, kaynak azlığı ve tarım ürünü fiyatlarındaki artış baskısından kaçınmak için, yem ithalatında geçerli olacak biçimde düşük düzey GDO’lara izin veren düzenlemeyi benimsiyor.


Avrupa Komisyonu 24 Haziran 2011’de, AB’de henüz izin verilmeyen GDO’ların bulaşıklığı için standart numune alma ile analiz yöntemi sağlayan ve uzun süredir beklenmekte olan “teknik çözüm”ü kabul etti. Yöntem, istatiski olarak çok yüksek düzeyde kesinlik sağlarken, ilk defa analizlerin bir sınırı olduğunu da kabul ederek, AB’de bulunmakta olan ürünlerdeki (örneğin soya, glutenli mısır yemi) onaylanmamış GD materyale %0.1 oranında müsamaha gösteriyor. Ancak, bu oldukça düşük bir “eşik değer” olmasının yanında sadece AB onaylama prosedürünün 3 aydan fazla sürdüğü ve geçerli bir analiz metodunun mevcut olduğu üçüncü bir ülkedeki (örn. ABD, Kanada, Brezilya ve Arjantin), ticari amaçlı kabul edilmiş GD’li ürünü kapsıyor.

ESA (Avrupa Tohumculuk Derneği) Genel Sekreteri Garlich v. Essen, yeni düzenlemenin kabulüne ilişkin “Bu, doğru yolda atılmış önemli bir adım, ancak atmamız gereken daha çok adım var” yorumunu yaptı. “Doğal olarak, tohumculuk sektörü açısından, tohum ithalatı için benzer bir hazırlık, temel isteğimiz. Avrupa’daki ıslahçıları ve tohum ticaretinin yasal kesinliğe ihtiyacı var. Yem ithalatı büyük bir cömertlikle karşılanırken, kendi tohum ürünlerimiz için “sıfır tolerans” ilkesini devam ettiremeyiz” dedi.

Ayrıca ESA, gıda üretiminde bu çözüme başvurulmasına ilişkin tarımsal ticaret ve gıda sektörü çalışanları ile aynı düşüncede. Her ne kadar Mayıs 2008’de Avrupa Komisyonu bunun hem gıda hem de yem için çözüm olabileceğini resmi olarak ilan ettiyse de, bu duruşunu daha sonra adım adım değiştirmişti.

Yürürlükte olan hukuki düzenleme tohum ve gıda sektörü mensuplarını tatmin etmiyorsa da, Garlich von Essen bunun olumlu anlamda genel bir gelişme olduğunu düşünüyor; “Açıkçası, bu mükemmel bir çözüm değil. Ancak durum göstermekte ki; artık tarımsal üretim ve uluslararası ticaretin realitelerini, yalnızca domuz, tavuk ve sığırlarımızı değil kendimizi de doyurmak için büyük ölçekli ithalat bağımlılığımızı kabul etmeye başladık. Gerçeği kabul etmek, gerçekten değişmesini istemek yerine, pratik çözümler üzerine çalışabilmenin ilk adımıdır” (ESA).

  Tematik Medya